4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Εμείς και οι άλλοι...

Η φορολόγηση της χρήσης του αυτοκινήτου εδώ και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Κακός χαμός έγινε στα τέλη του 2009 με τα τέλη κυκλοφορίας. Οι προσαυξήσεις που επιβλήθηκαν στα παλιά αυτοκίνητα, σε συνδυασμό με την κατάργηση της απόσυρσης, ήταν ένα ζήτημα που επισημάναμε από την αρχή, αλλά πήρε μεγάλες διαστάσεις σε όλα τα μέσα, όταν άρχισαν να «σκάνε» τα ειδοποιητήρια της εφορίας και φούντωσε η αγανάκτηση του κόσμου. Είχαμε αναφερθεί, μάλιστα, στο παράδειγμα του ιδιοκτήτη ενός ταπεινού Citroen Saxo, που καλείται να πληρώσει σχεδόν τα διπλάσια τέλη από εκείνα μιας Mercedes SLK... Ειδικά για τα παλιά αυτοκίνητα με κυβισμό άνω των 1.929 κ.εκ., τα ακριβότερα τέλη, προσαυξημένα με το ειδικό ετήσιο τέλος (που κυμαίνεται από τα 150 έως τα 650 ευρώ), δημιούργησαν καταστάσεις που ο -πρόχειρος- νομοθέτης δεν είχε προβλέψει. Πολλές οι περιπτώσεις διαμαρτυρίας που καθημερινά φτάνουν στο περιοδικό, όπως εκείνη του κατόχου ενός πετρελαιοκίνητου αποχαρακτηρισμένου ταξί Mercedes 2,4 λίτρων, το οποίο αγόρασε 550 ευρώ και τώρα καλείται να πληρώσει τέλη 1.030 ευρώ, επειδή η πολιτεία τον θεωρεί πλούσιο και επικίνδυνο για το περιβάλλον του χωριού του... Αδικημένοι νιώθουν και οι κάτοχοι των υβριδικών οχημάτων άνω των 1.929 κ.εκ., γιατί εκεί που δεν πλήρωναν μία, τους επιβλήθηκαν ξαφνικά τέλη κυκλοφορίας, σε συνδυασμό μάλιστα με το έκτακτο χαράτσι για τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.
Παρ’ ότι η άποψη του υπογράφοντος είναι ότι δεν μπορεί ένα μεγάλο όχημα -έστω και υβριδικό- που ρυπαίνει όσο ένα μεσαίο οικογενειακό αυτοκίνητο φορολογικά να αντιμετωπίζεται διαφορετικά και να διατηρεί το πλεονέκτημα της ελεύθερης κυκλοφορίας στο Δακτύλιο, η πολιτεία, με την επιβολή (έστω και μειωμένων κατά 50%) τελών κυκλοφορίας, στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν παύει να είναι ανακόλουθη για άλλη μία φορά ως προς αυτά που υπόσχεται στους πολίτες της.
Με ποιον τρόπο, όμως, θα έπρεπε να υπολογίζονται τα τέλη κυκλοφορίας; Ας δούμε πρώτα τι κάνουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες:
Η Εσθονία, η Λιθουανία, η Πολωνία και η Σλοβενία δε φορολογούν τη χρήση κανενός τύπου οχήματος, ενώ το ίδιο ισχύει μόνο για τους κατόχους αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης στη Γαλλία (για αυτοκίνητα με εκπομπές CO2 κάτω των 250 γρ.), στην Τσεχία και στη Σλοβακία. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επιβάλλονται τέλη, όπου ο υπολογισμός προκύπτει με βάση είτε τον κυβισμό είτε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Σε κάποιες περιπτώσεις συνυπολογίζεται το βάρος ή η παλαιότητα του οχήματος στην τελική τους διαμόρφωση. Η Μεγάλη Βρετανία είναι μία από τις πολλές χώρες που βασίζει τον υπολογισμό των τελών στις εκπομπές CO2. Έτσι, για τα αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί μετά την 1η Μαρτίου του 2001 τα ετήσια τέλη διαμορφώνονται κλιμακωτά από τις 35 έως τις 405 λίρες (1 λίρα = 1,13 ευρώ). Τα αυτοκίνητα με εκπομπές CO2 κάτω των 100 γρ. απαλλάσσονται, ενώ όσα ταξινομήθηκαν πριν από την 1η/3/2001 πληρώνουν 125 λίρες μέχρι τα 1.549 κ.εκ. και 190 από εκεί και πάνω. Καμία σχέση, δηλαδή, με τα εξοντωτικά τέλη που επιβλήθηκαν στη χώρα μας για τα παλιά αυτοκίνητα.
Τώρα, μετά και τη δημόσια συγγνώμη του πρωθυπουργού, που το όλο θέμα βαίνει προς αναθεώρηση, υπάρχει η σκέψη της κατάργησης των τελών και της αντίστοιχης αύξησης της φορολογίας των καυσίμων, ώστε να καλυφθεί (υποθέτουμε με το αζημίωτο...) το αντίστοιχο ύψος των εσόδων. Θεωρούμε ότι, αν η προσπάθεια όλων επικεντρώνεται στον περιορισμό των εκπομπών CO2 και θέλουμε η φορολόγηση να βασίζεται στη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει», τότε μια τέτοια ρύθμιση είναι πολύ λογική. Αν μη τι άλλο, ας αποφύγουμε το παράδειγμα της Ολλανδίας, όπου από το 2012 η φορολόγηση θα γίνεται με βάση τα διανυόμενα χιλιόμετρα (με χρέωση 0,03 ευρώ/χλμ.) Η ολλανδική κυβέρνηση ελπίζει ότι με το σύστημα αυτό θα περιοριστούν στο μισό τα ατελείωτα μποτιλιαρίσματα που επικρατούν στους δρόμους της χώρας και θα μειωθούν οι εκπομπές κατά 10%. Ως εδώ καλά. Το τρομακτικό αυτής της υπόθεσης είναι ότι η καταγραφή των διανυόμενων χιλιομέτρων θα γίνεται μέσω GPS από έναν «κοριό» μέσα στο αυτοκίνητο, που η κυβέρνηση υπόσχεται ότι δε θα παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη. Ο Μεγάλος Αδελφός καιροφυλακτεί..._ Μ. Σ.